Champions League

Champions League – Europacuppen for mesterhold???

I går aftes blev sidste runde i gruppespillet til dette års Champions League afviklet.
Sammen med mange andre, sad jeg klistret til skærmen, som vidne til dette storslåede show.

I lighed med foregående år, er Viasat gået all- in i formidlingen af den største, årligt tilbagevendende, sportsbegivenhed i verden.
Peter Grønborg styrer Champions League studiet med hård, men kærlig hånd. Preben Elkjær er den faste ekspert, som suppleres på glimrende vis af skiftevis Michael Laudrup, Jan Mølby, Jesper Grønkjær, Per Friman, Martin Jørgensen og Stig Tøfting.
Det er altså de helt store kanoner der er hevet ind, og vi elsker det, og dem…

Fodbold er, uden sidestykke, den største globale idræt, både hvad angår antallet af udøvere, samt kommerciel værdi. Med UEFA Champions League har vi garanti for at blive præsenteret for de mest værdifulde og de bedste spillere i verden.
Det er godt nok en Europæisk begivenhed, men den økonomiske magtbalance i fodbold, har i en årrække samlet de bedste spillere fra alle kontinenter i europæisk fodbold.
Primært i de fem største ligaer, England, Spanien, Italien, Tyskland og Frankrig.

Det indledende gruppespil til dette års Champions League blev altså afsluttet i går, og nu ved vi hvilke hold der er med i bowlen, når der på mandag trækkes lod til ottendedelsfinalerne.
Da skiltet, med de hold der var videre, blev lagt op foran mine øjne, satte det tanker i gang hos mig.

Glæden over at se nogle af de ypperste fodboldhold i verden samlet på en og samme side?
Tanken om de fantastiske fodboldkampe vi utvivlsomt har i vente? Ja, bestemt.
Men også en frygt for at fodbolden, som et globalt samlingspunkt, er ved at grave sin egen grav.
Er Champions League gået fra at være en fantastisk idrætsbegivenhed, til at være et kæmpe kommercielt show?

Der er 16 hold tilbage i turneringen: 4. hold fra England og Spanien, 3. hold fra Tyskland og Italien, og 2. hold fra Frankrig.
Hva´behar???

Er Champions League ikke en udløber af Europacuppen for mesterhold?

Den oprindelige tanke med Europacuppen for mesterhold var, at det foregående års mestre i hver national, europæisk liga, skulle mødes det efterfølgende år, for at afgøre, hvilket land der havde det bedste mesterhold.
Sådan var det, da det startede i 1956.
Ganske vist med det samme, spanske hold, Real Madrid, som sejrherre de første fire år.
Det var dengang Argentineren Di Stefano, Ungareren Puskas og Spanieren Gento dannede en legendarisk angrebstrio for det spanske mesterhold.

Grundtanken forblev dog intakt indtil Champions League blev opfundet i 1992.
Man havde nedkæmpet al national modstand det foregående år og nu skulle man så kæmpe mod de andre landes nationale mestre for at afgøre, hvilket land der havde det bedste mesterhold.

Med indførelsen af Champions League må vi indse, at det kun er hold fra nogle få lande, der reelt har chancen for vinde trofæet, og det behøver på igen måde at være det foregående års nationale mesterhold.

Sidste år, Hvor Liverpool FC vandt trofæet, var de, eksempelvis kun det næstbedste hold i Premier League året før.
Overgået af Manchester City, som måtte lade livet i kvartfinalen til et andet engelsk hold, Tottenham Hotspurs, som senere nåede den rent engelske finale…

Noget lignende kunne sagtens ske i år.
I nyere tid har vi ved flere lejligheder set hold fra samme nation stå overfor hinanden i finalen.

Tiden hvor Steua Bukarest, Eller PSV Eindhoven kunne stå tilbage med pokalen med de store ører, er for længst forpasset, og den kommer aldrig igen!
Dertil er de kommercielle interesser alt for store.
De største klubber i de største Europæiske ligaer kan simpelthen ikke overleve med deres nuværende budgetter, hvis ikke de kan regne med deltagelse i Champions League hvert år.

Er jeg bare en gammel forstokket romantiker, der ser noget godt i en tid der for længst er overstået, eller var det en god grundtanke, at lade alle nationers mesterhold kæmpe om at blive de Europæiske mestre?

Jeg er selv delt i mine overvejelser.
Men for os der kan huske tiden før Champions League, var det en god tanke, at også de små nationers mesterhold havde en reel chance for at vinde, eller i alle tilfælde, at nå langt.

Er det rimeligt at Det danske mesterhold, hvert år, skal igennem flere svære kvalifikationskampe for bare at få adgang til gruppespillet, når England og Spanien har tre fødte deltagere og yderlige en, der kan kvalificere sig gennem kvalifikationskampe; måske på bekostning af det danske mesterhold.

Egentlig ikke, vel?

/Jan
12.12.2019

2 Replies to “Champions League”

  1. Nej du har så ret. Champions League har udviklet sig til de rige klubbers private turnering – sponsoreret af den massive tv-dækning. Jeg husker med stor glæde, da OB nedlagde Real Madrid eller B1903 mod Bayern München. Den tid må meget gerne komme tilbage 🙂

    1. Dejligt jeg ikke er den eneste pladder romantiker, Kim. Desværre tror jeg de kommercielle interesser er så store, både i de store ligaer og i UEFA, at vi aldrig får mesterholdenes turnering igen.

Leave a Reply

Jeg vil besvare kommentarer hurtigst muligt.